Skip to content

Diagnostika un ārstēšana

Sauso acu sindroms tiek diferencēts atkarībā no stāvokļa smaguma. Ja Jums rodas pastāvīgas vai atkārtotas sausuma sajūtas, konsultējieties ar oftalmologu. Ārsts noteiks, vai Jums ir sausas acs sindroms un kāda veida tas ir. Pamatojoties uz diagnozi, tiek izvēlētas atbilstošas ​​ārstēšanas iespējas.

Cēloņa noteikšana

Lai uzlabotu sausu acu stāvokli, jums pēc iespējas jānoskaidro cēloņi: tās var būt noteiktas ārējas ietekmes, piemēram, pārāk sauss telpas gaiss vai kontaktlēcas var izraisīt acu sausumu. Ir nedaudz grūtāk izvairīties no endogēniem faktoriem: daudzos gadījumos nevar izvairīties no noteiktiem medikamentiem, kuru blakusparādības ir sausas acis. Sausas acis var būt arī dažu slimību (piemēram, reimatisma) blakusparādība. Kad cēlonis ir noskaidrots, farmaceits vai oftalmologs var ieteikt piemērotus acu mitrinātājus simptomu mazināšanai.

Diagnostikas procedūra

Sauso acu vēsture vispirms jāapspriež, konsultējoties ar oftalmologu: kādi simptomi rodas, vai simptomi ir atkarīgi no diennakts laika un vai pastāv noteikti riska faktori un tā tālāk. Tā kā sausas acis izraisa asaru plēves traucējumi, ārsts pārbaudīs acs virsmu un acs priekšējo segmentu. Spraugas izmantošana ir pilnīgi nesāpīga, oftalmologs pārbauda asaru kanālu un asaru plēves stāvokli. Turklāt tiek noteikts redzes asums un tiek pārbaudīta vieta ap acīm (sejas āda, plakstiņi). Atsevišķos gadījumos var būt nepieciešami papildu pētījumi. Pēc tam acu stāvoklis tiek atkārtoti pārbaudīts, izmantojot spraugas lampu vai simptomu anketu. Tādā veidā izmaiņas var pastāvīgi uzraudzīt un attiecīgi pielāgot terapiju.

Veiciet pašpārbaudi, lai redzētu, vai jums var būt sausas acis. Pārbaude palīdzēs labāk sagatavoties ārsta konsultācijai. Ņemiet vērā, ka tests ir tikai aptuvens un neaizstāj medicīnisko pārbaudi.

Vispārīgi padomi

Ikdienas izmaiņas var palīdzēt mazināt acu sausuma radīto diskomfortu.

Terapijas iespējas

Tāpat kā daudzu citu slimību gadījumā, arī sausas acis var ārstēt ar medikamentiem, medicīniskām ierīcēm vai citām nemedicīniskām metodēm. Lēmums par to, kura stratēģija ir piemērota, ir atkarīgs no simptomiem un diagnozes. Piemēram, par nemedicīnisku ārstēšanu var apsvērt redzes korekciju vai dažu dzīvesveida paradumu izmaiņas. Izrakstot zāles vai medicīnas ierīces, galvenā izvēle ir mākslīgie asaru preparāti1.

Simptomu mazināšana, izmantojot mākslīgās asaras

Ja iepriekš minētie padomi nepietiekami palīdz, ieteicams lietot medikamentus vai medicīnas ierīces, ko sauc par mākslīgajām asarām. Tas var novērst radzenes un konjunktīvas dehidratāciju un mazināt simptomus.

Ir daudz dažādu formulējumu. Lielāko daļu no tiem veido ūdens un mitrinātāji vai augu ekstrakti. Parasts un populārs mitrinātājs ir hialuronskābe, kas dabiski atrodas veselās asarās, un, nonākot saskarē ar acs virsmu, saista ūdeni un efektīvi mitrina. Lai uzlabotu preparāta adhēziju un uzglabāšanas laiku uz acu virsmas, var būt biezinātāji (karbomērs, polimērs). Lai samazinātu ūdens asaru slāņa iztvaikošanu, tiek pievienotas taukainas sastāvdaļas, lai atjaunotu asaru plēves lipīdu slāni. Lai mazinātu acu kairinājumu vai apsārtumu, tiek izmantoti dažādi augu ekstrakti (acu skrubji utt.). Pateicoties īpaši līdzsvarotam sastāvam, mākslīgās asaras var normalizēt asaru osmotisko spiedienu vai pH. Jūtīgām acīm vai ilgstošai lietošanai ir svarīgi izvēlēties asaras bez konservantiem.

Lietas, kurām jāpievērš uzmanība:

Ja iepriekš minētie padomi nepietiekami palīdz, ieteicams lietot medikamentus vai medicīnas ierīces, ko sauc par mākslīgajām asarām. Tas var novērst radzenes un konjunktīvas dehidratāciju un mazināt simptomus.

Cēloņi un simptomi

Sausas acis un kairinājums var rasties dažādos veidos. Uzziniet, kuri simptomi ir tipiski un kas tos izraisa.

Izpildiet testu

Vai jūtat diskomfortu acīs?
Varbūt jūs ciešat no sausām acīm?
Izpildi testu!

Produkti

Izvēlieties sev piemērotus produktus

1 – Leitlinie Nr. 11 „Trockenes Auge“ der BVA und DOG, S. 2. URL: https://www.dog.org/wp-content/uploads/2019/05/Leitlinie_Sicca_2019.pdf.